Vertel het verhaal

Begin met het eind, vertel het verhaal. Wat is het verhaal dat je wenst te brengen? Waarom wil je dit brengen? Voor wie is het bedoeld? Hoe mag het overkomen? De vier basis vragen wanneer het gaat om het vertellen van verhalen.

Vertel het verhaal

De eerste en misschien wel belangrijkste fase van een samenwerking op het gebied van Video Marketing is het vertellen van het verhaal. Eigenlijk dus het script met het eind beeld in zicht. Een paar zaken op een rijtje waaraan het verhaal dient te voldoen:

  • Doel – het is de richting die je wenst te geven, anders dan de doelstelling die je er zelf mee hebt;
  • Doelgroep – de doelgroep maakt hoe je de toon van het verhaal neerzet;
  • Doelstelling – wil je informeren, overtuigen, verkopen of slechts instrueren;
  • Toon – de toon die je wenst neer te zetten dient van te voren duidelijk te zijn. De congruentie met het verhaal is daarin erg belangrijk;
  • Omgeving – een omgeving bepaalt hoe mensen naar je verhaal gaan kijken;
  • Media – de media waarop je de video in gaat zetten bepalen onder andere de lengte en wijze van presenteren. Daarnaast of het een zwaar HD bestand of lichter bestand dient te zijn;

Inhoud van het verhaal

We willen vaak te veel verhalen. Met andere woorden te veel vertellen. Een goed verhaal is in geschrapt. De essentie en het woordgebruik is afgestemd op de ontvanger. Waar je in een instructie film voor bouwvakkers gebruik maakt van jargon, laat je jargon helemaal weg als het gaat om de thuisklusser. De inhoud is dan anders. En komt daardoor ook beter over.

Een andere kant van de inhoud is de boodschap zelf. Wat je wenst over te brengen dient duidelijk te zijn. Stel je wilt iemand overtuigen om gebruik te maken van jouw diensten, dan dient deze na je video te weten wat de toegevoegde waarde is. Wil je alleen maar een beeld neer zetten dan is dat een andere aanvliegroute.