Meteen naar de inhoud

5 aspecten die elk zakelijk verhaal nodig heeft

Elk goed zakelijk verhaal, of dit nu geschreven tekst is of een video, heeft tenminste 5 aspecten nodig om succesvol te zijn. Wat maakt een verhaal nu succesvol? Al in vroegere tijden, toen we elkaar mythen vertelden bij het kampvuur werd informatie gedeeld door verhalen. De verhalen die we ons nu nog herinneren, hebben allen de volgende 5 aspecten:

Aspect 1: Je hebt een held nodig

Elk verhaal heeft een hoofdpersoon, een held. Of dit nu een pratend stuk speelgoed is of een monster. We hebben iemand nodig die karaktereigenschappen laat zien waar we ons mee kunnen identificeren.

Een fout die veel organisaties maken, is de eigen organisatie als held of hoofdpersoon van het verhaal te maken. Bij zakelijke storytelling is de kijker de held, de organisatie dient alleen als mentor die de held of hoofdpersoon een oplossing of handvat aandraagt.

Aspect 2: Je hebt een doel nodig

De held van het verhaal krijgt een dilemma voorgeschoteld waardoor hij ervoor kiest om zijn eigen veilige wereld te verlaten en op zoek te gaan naar zijn doel in een nieuwe omgeving.

Belangrijk voor organisaties is om het pijnpunt (the purple cow) of het doel van de held (lees kijker/consument/hoofdpersoon) te identificeren en te omschrijven. Waar staat je klant vandaag en welke transformatie moet hij ondergaan om zijn pijnpunt op te lossen of zijn doel te behalen? Wat kan de held na de transformatie dat hij nu nog niet kan? Wat heeft je klant wanneer hij de oplossing heeft, dat hij nu nog niet heeft?

Aspect 3: Je hebt een obstakel of pijnpunt nodig

Wanneer de transformatie van de held zo gemakkelijk was, dan zou je hoofdpersoon het zelf op kunnen lossen en heeft hij jou(w) organisatie niet nodig. Deze pijnpunten of obstakels in het verhaal, is hetgeen dat het verhaal interessant maakt om naar te kijken.

Een goed zakelijk verhaal legt niet alleen de pijn bloot, maar strooit ook nog wat “zout” in de wond, zodat de kijker daadwerkelijk de pijn voelt, misschien zelfs “slapeloosheid” ervaart. Pas dan zal de kijker geïnteresseerd zijn in een mogelijke oplossing.

Aspect 4: Je hebt een mentor nodig

Je klant is de held en elke held heeft een mentor nodig die hem handvatten geeft of een oplossing aandraagt. Zoals Obi wan kenobi in Starwars het lichtzwaard van zijn vader aan Luke Skywalker geeft. Als mentor heb jij de taak om het vertrouwen van de held te winnen en laat zien dat je een mogelijk oplossing hebt voor het probleem van de held. Dit betekent niet dat je als een soort advertentiemaker afdwingt dat de held zijn probleem niet kan oplossen zonder jouw dienst of product. Een mentor geeft advies, draagt handvatten aan, maar dwingt niets af. Het blijft altijd de keuze van de held om dit advies aan te nemen. Zorg ervoor dat je altijd op een coachende, adviserende manier je boodschap brengt.

Aspect 5: Je hebt een moraal nodig

Wat is de moraal van dit verhaal? Dit is niet voor niets een ‘gevleugelde uitspraak’. Laat de held/hoofdpersoon/kijker zien wat ‘de golden nugget’ is die hij zal ontvangen wanneer hij wat doet met je advies. ‘What is in it for me?’. Maak deze take away zo helder en expliciet mogelijk. Beloof ook niet meer dan dat je waar kunt maken. Geloofwaardigheid van een mentor is de basis van een goede samenwerking.

Wil jij ook aan de slag met het creëren van jouw zakelijke visuele verhaal, maar heb je een extra duwtje in de rug nodig? Neem dan deel aan onze workshop Storytelling tijdens één van onze open workshops!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.