Meteen naar de inhoud

Meten is weten

Meten is weten, waarom doen we dat niet? Het is natuurlijk heerlijk wanneer je als organisatie een video online zet en kunt zien hoeveel mensen de video hebben bekeken. We geven onszelf graag een schouderklopje als we een groot aantal duimpjes omhoog krijgen als reactie op een geplaatst content, nietwaar?

Een paar vragen:

 • Maar heb je dan wel echt alles uit je videocontent gehaald?
 • Wist jij vooraf hoe groot je doelgroep is?
 • Had je een duidelijk plan bij het plaatsen van je video?
 • Hoe heeft jouw doelgroep de video wel helemaal uitgekeken of de actie ondernomen waar jij op gehoopt had?

Om echt aan de goede knoppen te draaien en jouw video’s nog succesvoller te maken dan dat ze nu al zijn, zul je toch echt moeten weten waarom de kijker jouw video deelt of liked.

Meten is weten

Het structureel meten van de resultaten van je video geeft je inzicht in de kwaliteit van de video, de impact en het helpt je om de volgende video nog beter te finetunen en te vermarkten dan de vorige!

 • Leren of de video de kijker raakt
 • Meten of de kijker betrokken is bij je video
 • Weten of de kijker reageert op je call-to-action
 • Analyseren wat helpt om conversie te verkrijgen
 • Je kunt bepalen of de video helpt je zichtbaarheid te vergroten

Dus meten is weten!

Want misschien heb je wel de perfecte video gemaakt, maar deze op een erg verkeerd moment online geplaatst. Of het begin van de video belooft de kijker iets anders dan de inhoud van de video, waardoor de kijker afhaakt. Of de video wordt massaal gedeeld, maar er is niemand die verder op onderzoek uitgaat om je organisatie beter te leren kennen. Gelukkig bestaan er een heleboel tools om te meten of de video voldoet aan jouw verwachtingen.

De eerste tool die je hebt en altijd moet gebruiken, is het in kaart brengen en kwantificeren van je verwachtingen. Wanneer vindt je de video geslaagd? Wanneer draagt deze bij aan jouw verwachtingen?

Er zijn een aantal doelstellingen die je met de video kunt hebben:

 • Zichtbaarheid van je merk, organisatie of product verhogen
 • Het creëren van fans / ambassadeurs
 • Het omzetten van aandacht voor je merk, naar koopintentie van je product/dienst
 • Conversie naar je website (of een ander platform)
 • Het bijdragen aan ‘thought leadership’
 • Het werkelijk kopen van je product of dienst

Vervolgens is het van belang om te weten waar je doelgroep naar op zoek is. Vooraf meten is weten! Want wanneer je vooraf al weet waar je doelgroep naar zoekt, dan kun je hier direct op inspelen door de juiste vragen te beantwoorden in je video. Daarbij kun je de titel, omschrijving en tags aanpassen aan de vraag van de kijker. Een hele fijne tool om mee te werken, vind ik www.answerthepublic.com

Wanneer je hier je onderwerp invoert, verschijnen er visuals van de meest voorkomende vragen, onderwerpen en gerelateerde zoekopdrachten rondom jouw thema.

Ook achteraf kun je door middel van de analytics op je website of social media platform heel veel meten. Dit geeft dan weer de nodige input voor het maken van een volgende video.

De meest voorkomende zaken, om meten is weten te bevorderen, die we kunnen meten bij video zijn:

Play to impression ratio

Dit geeft het percentage aan van het aantal mensen dat de video te zien krijgt en besluit om de video af te spelen. Hieruit kun je halen of de video wel goed gepositioneerd is en of de thumbnail bijvoorbeeld aantrekkelijk genoeg is.

Bereik

Het bereik is het aantal kijkers van je video. Dit is eenvoudig te meten op elk social media platform; het zijn de aantallen views op een video. Een ‘view’ wordt overigens niet op elk platform op dezelfde wijze gemeten. Youtube rekent een kijker pas tot een view na 30 seconden, terwijl Facebook dit bijvoorbeeld al na 3 seconden doet. Daarnaast meet het ene platform elke klik tot een view, terwijl het andere platform 2 kliks per sessie (stel je speelt de video opnieuw af) maar tot 1 klik.
Het aantal views kun je demografisch splitsen. Zo krijg je meer informatie of een vrouw of man de video interessant vindt, over de leeftijdscategorie etc.Het bekijken van het bereik geeft dus veel informatie over de doelgroep die jouw video bereikt.

Engagement ratio

Dit geeft aan hoe lang de kijker jouw video heeft bekeken. Op je website kun je dit meten door te kijken naar het bouncepercentage; er kunnen veel mensen op je website komen, maar wanneer deze de pagina met de video direct weer verlaten, is de video niet aantrekkelijk.
Daarnaast kun je meten wat de absolute kijkersloyaliteit is; in welk deel van de video haakt de kijker af? Dit kan iets vertellen over de lengte van je video of over het afvlakken van de interesse. Haakt de kijker namelijk aan het begin al af, dan loont het om de kijker in de volgende video aan het begin nieuwsgierig te maken.

Conversie ratio

Dit is het percentage van de kijkers dat na de video ingaat op je call-to-action. Dit kun je meten door in je video om een call-to-action te vragen. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt om naar je website te gaan, maak dan een aparte landingspagina. Zo kun je snel extraheren hoeveel conversie er is ontstaan n.a.v. Je video

Social ratio

Dit is het percentage van de kijkers dat je video’s liked en deelt.Door het succesvol verspreiden van je video, verhoog je je zichtbaarheid en naamsbekendheid.

Platform meten

Door de video op verschillende platforms te tonen, is het gemakkelijk te meten waar de video goed bekeken wordt. Wordt een video vooral op Facebook bekeken, dan kun je hier je volgende video’s op afstemmen door ze kort en krachtig te maken en bijvoorbeeld te ondertitelen.

Door te meten wat je video online doet voor jouw organisatie zorg je er voor dat je niet alleen meer inzicht in het succes van jouw video krijgt, maar dat je ook een onderbouwd verhaal hebt over de Return On Investment naar de rest van je organisatie. Want de duimpjes omhoog voor je video is natuurlijk altijd prettig om te zien, maar uiteindelijk gaat het om de beste resultaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.